Bratislava

Hej hej på er. 

Jag kom idag fram till Bratislava efter två oerhört varma cykeldagar. Eftersom jag bara hade solfaktor 10 brände jag låren. Det har varit ca 25-30 grader mitt på dagarna. Cyklingen har rullat på bra. Kändes skönt att ha några dagars vila i Budapest. Var jättekul att hälsa på Fia och se hur hon hade det. Hon trivs väldigt bra men hade en hel del plugg att göra inför kommande tenta. Vi hade det väldigt bra där hur som helst. 

Inatt sov jag i tält efter att sent hittat fram till en campingplats fylld med husvagnar. Det är en konstig känsla att helt plötsligt befinna sig i dessa varma dagar. Det känns ju nästan som i asien för lite mer än ett år sen med värmen, tur att fartvinden kyler lite. Kvällen igår var exakt som en svensk sensommarkväll, mitt huvud var förvirrat, för det är ju bara april! Ljuset och allt var lika, det kändes lite som att sommaren nu snart var över. Så tur att den inte ens börjat där hemma än. Syrenen blommar för fullt här. 

Fick idag min första fisk på resan! Gjorde ett kort stopp i en liten kanal där jag drog några kast och lyckades få en liten borre. Såg dock mycket större vitfiskar av något slag. 

Har här i Bratislava tagit in på ett mysigt hostel med mycket backpackers. Jag har gått runt i den ganska lilla huvudstaden och ätit lite slovakisk mat och druckit en öl. Köpte en ny solcreme, faktor 30 nu också! Så nu ska de kommande dagarna kännas säkrare. Cyklade med långbyxor idag, fruktansvärt varmt. 

Bratislava är väldigt fint och mysigt. Det är dyrt och kryllar av turister här som hänger i stora grupper. En del av turistgrupperna åker tom Segway med sina fula hörlurar som berättar om byggnaderna. 


Hej med er! Nils

-


Jag lagade mat till dom sista kvällen.


Sa hejdå och lycka till till deras maraton. Så tråkigt att ta farväl från de här...


Vladimir/Valdemar fick sig ett hej då också.Träffade Vladan igen när han var mitt uppe i sitt halvmaraton och jag på väg ut ur stan.


Fick med mig en burk sjuk god ost och en färsk baugette av Boris, blev färdkost.


Jag och tyskaläraren som hostade mig i SuboticaEn fasan, tror jag!


I Kescemet, Ungern


Jag och Fanni som hostade mig i Kescemet, staden innan Budapest


Fia på marknaden


Fin utsikt över Budapest


Picnic på berget


På en bro i Budapest
Budapest

Efter 4 långa, men härliga, cykeldagar kom jag igår fram till Budapest. Var omständigt att ta sig in till centrum pga all trafik och dåligt med cykelvägar. Det finns faktiskt cykelvägar på en del ställen i Ungern! Det är spännande att se hur snabbt det ändrar sig när man passerat gränser. Allt vägar i Ungern var mycket bättre på en gång, det fanns mer träd och jag såg andra människor som cyklade av andra anledningar än fattigdom. Cykelbanor finns i centrum av städer, även fast de är av varierande kvalite. Jag har sett två fasaner, två harar och några hjortar eller rådjur. Kul att jag fått sett annat än ilskna/överkörda hundar längst vägarna.

Väl framme här igår mötte jag Sofia i centrum. Vi gick hem till henne, hon bor mitt i smeten och väldigt fint. Hon delar en mysig lägenhet med en norska som pluggar på samma skola. Fia tog mig med ut för att visa mig runt igår kväll, staden är otroligt fin! Förstår att hon trivs bra. Kändes skönt att jag kunde slappna av och känna mig fri efter dagens arbete, min cykling. Fia och Helene behövde istället plugga, blev påmind om att jag har det väldigt bra just nu. Vi åt lite ungersk mat. Som stora kåldolmar i en gryta, supergott och speciellt!

Idag vaknade vi 9, gick sen ut. Till matmarknaden för att köpa jordgubbar och bakelser som vi tog med oss upp på ett högt men litet berg på andra sidan Donau. Satt och hade picnic med grym utsikt på några klippor. Sen åt vi falafel.

Nu ska Fia strax åka till skolan medans jag ska ta mig till Ikea för att shoppa lite mat till kvällen! Blir köttbullar med lingonsylt plus gräddsås. Kanske en burk sill eller en påse lantchips kommer mer också.

Nils

PS, ska snart ge er massor av nice bilder!

Snart i Ungern

Tankte bara saga halla och att jag nu ska ge mig av mot gransen till Ungern. Har en mycket lang dag framfor mig, ca 140 km. Det blir tufft, men jag fixar det. Vadret ar med mig och jag ar i Budapest imorgon kvall om allt gar som det ska. 

Nils

Lite mer bilder fran Serbien

Uppstoppad gadda pa bar
Jagodina
Zeljko
En ovanligt fin vag
Traffade nagra intresserade gubbar
Rysk kaviar och vodka i Belgrad
Vladimirs farfars hatt om jag forstod det ratt...
Vladan och Vladimir

Vladimir och svenskarna pa klubben Plastic
Morgonen kom nar vi kom hem
Slitna svenskar, men jag var varst...
Jag och Vladan pa muren till borgen
ike
Lite av borgen och nagra komministpolitiker begravda

Belgrad

Hej
Jag har just nu min andra vilodag i Belgrad. I torsdags gick vi hem till Vladans kompis Vladimir som var ett stort fan av ryssland. Han hade last rysk ekonomi och varit dar flera ganger. Han bjod oss pa rysk kaviar, asgod korv och saklart massor av vodka. Sen fick vi lov att testa pa Belgrads omtalade nattliv trots att det bara var torsdag. Vi gick pa tva olika krogar varav pa den sista traffade jag ett gang svenskar! Det var svart att prata svenska igen faktiskt. De 6 svenskarna var en grupp av totalt 23 fran en folkhogskola i Skane. Vi hade efterfest pa Vladans rum medans morgonsolen stralade in genom takfonstren pa vindsvaningen. Ganska fort somnade vi alla, kring kl 5-6. 

Dagen efter var forjavlig... Svenskarna vaknade vid 12 och borjade dricka igen! De drog strax ivag eftersom de hade nagon uppgift med skolan. Jag lag kvar i sangen sa gott som hela dagen eftersom jag madde sa daligt, Vladan var ocksa sliten. Det blev en lang och utdragen dag som till sist slutade med att vi orkade oss ut pa en lang promenad i centrum av Belgrad. Jag bestamde mig for att stanna en natt till eftersom jag vill se staden lite mer. 

Nu borjar jag kanna mig lite stressad. Jag har haft det otroligt bra i Serbien och det har blivit fler vilodagar an planerat. Imorgon borjar jag cykla mot Budapest, kommer ta 4 dagar. Dar ska jag ha nagra dagar ledigt med Fia som bor dar. Sen maste jag rulla vidare mot Prag eftersom Jessica kommer dit och traffar mig under helgen om tva veckor! Det kommer bli jattekul!! Men som sagt, lite stressigt. Kommer fa cykla ca 100 km per dag nu. Det fixar jag, mina ben ar urstarka. 

Nils

Som i ett moln

Uppdaterar lite.

Borjar narma mig Belgrad, kommer nog dit imorgon eftermiddag. Haft det valdigt bra pa sistande, med undantag for allt jakla regn. Jag sov i Nis 2 natter. Gick pa badhus och hade eggpickartavling dar, trevlig studenstad. Igar cyklade jag darifran mot en liten stad, Jagodina. Tankte ta motorvagen forst men blev stoppad av polisen, 100 euro i boter for att cykla pa motorvagen tydligen. Som tur var slappte han mig utan boter efter ett litet snack i polisbilen. Cyklade lattad tillbaks och tog mig in pa den gamla vagen som gick krokigt paralellt med motorvagen. Det blev langt igar, 120 km, i tuff motvind.
Framme i Jagodina traffade jag han jag skulle sova hos pa ett cafe. Valdigt trevlig kille som var lite annorlund for att vara serb. 24 ar, vegetarian, medlem i WWF, han var riktigt schysst iaf. Vi kollade fotboll sen hangde hos hans kompisar. Familjen var jattesnall och jag fick massor av mat!

Idag har varit en tuff dag. 60 km, inte sa langt visserligen, i ett regnmoln bokstavligt talat. Det har varit sa jakla blott. Kom fram och traffade killen jag lyckades hitta pa cs igar. Han ar ca 35 ar och validgt berest. Han har bla varit i Tanzania och sydostasien precis som mig! Sitter nu i soffan framfor oppna elden och varmer mig. Fick vin och mycket god pasta nyss. Saknat den maten.

Under de senaste dagarna har husen borjat blivit storre, kanns som jag borjar komma in i trakter dar folk ar rikare. Ocksa insett hur laga loner folk i Europa har, medellonen har ar ca 350 euro per manad, bulgarien och turkiet annu mindre. Men folk gar till universitetet och gor sitt basta, tyvarr leder inte det till jobb alla ganger. Han jag sov hos igar hade pluggar 6 ar totalt, geografi och miljo. Han gick helt utan jobb nu. Det ar trakigt att se.  Trots laga loner ar folk otroligt givmilda. Jag blir bjuden pa nastan allt, men forsoker betala pa olika satt. Detta har hittills varit den billigaste resan, ca 100 kr per dag max.

IImorgon Belgrad, hoppas pa mindre regn. Dar far jag aterse Vladan fran Pirot, blir roligt :) Stannar dar en dag extra tror jag.Nils

Bilder till er

Jag och Vladan
Gammal jarnvagsstation mellan Pirot och Nis
Bland tunnlar i bergen
En liten valp som jag bjod pa kex!
Underbar morgon over Nis, jag bor hogst uppe pa berget brevid staden.
Korsbarstraden blommar for fullt har, kanns som korsbarsdalen pa riktigt.

Slappnar av i Serbien

Halla
Det har ar min fjarde dag i Serbien. Jag trivs otroligt bra har. Stannade tva natter hos Vladin i Pirot. Fick massor av mat, bra boeende, trevligt sallskap och en del fest. Hade det skitbra! Igar rullade jag vidare till Serbiens fjarde storsta stad, Nis. Det sluttade latt nedfor de ca 80 km. Var ett oerhort haftigt landskap. Jag cyklade hela tiden i en ravin som floden tillsammans med tiden skapat genom den porosa bergsgrunden. Pa vagen passerade jag hela 18 tunnlar, upp till 300 m langa. Dessa var lite laskiga da det var helt kolsvart inne, men jag hade cykellampor.
Nu bor jag hemma hos en valdigt berest kille. Han har jobbat pa Queen Elisabeth, baten, som han rest jorden runt med. Dessutom bott i miami i 3 ar. Han ar trevlig och babblar pa ordentligt. Jag tog en till dag ledigt har, vi ska simma lite idag, eventuellt fiska. Sen har jag tva riktigt langa dagar framfor mig. Forsta dagen ca 100 km, sen tankte jag forsoka avvarka de 140 km till Belgrad pa en dag. I Belgrad ska jag sova hos samma kille som jag bodde hos nyss, han var bara hemma for pasklov i Pirot. Till vardags pluggar han ekonomi i Belgrad. Vi kom valdigt bra overens!
Om en vecka ungefar raknar jag med att vara i Budapest. Jag har bokat in alla natter utom en fram tills dess. Det ar sa himla roligt att komma hem till nya personer och se hur olika typer av manniskor lever sina liv. Hade jag inte anvant couchsurfing den har resan hade jag inte tyckt om den sa mycket som jag gor. Om jag bott pa hotell och taltat hela tiden hade jag kant mig mycket ensam tror jag, folk ar over lag sa daligt pa engelska.
Men som sagt Budapest om en vecka, dar ska jag traffa Sofia fran gymnasiet och stanna nagra dagar! Jag skypeade med Jessica igar ocksa. Hon kanske kommer till Prag i borjan av maj for att traffa mig en helg, vore jattekul!!
Ps, korsbarstraden blommar har utanfor, valdigt fint!
heeeejda

Dags for bilder!

Laddar upp lite bilder fran den senaste veckan, fran Bulgarien mest. 


Lagade lite "svensk" mat till dom. Potatis, turkiska kottbullar och nagon tžatsiki. Lingonsylt var svart att hitta...
Fick en show balana, tror jag. Han var skicklig. Sista kvallen i Turkiet
Kenan foljde med mig till Bulgariska gransen. 


Bulgariska falt
Bulgarisk javla skitlera overallt! Vagen upp till stallet jag sov i talt, hjulen fulla ocksa..
Forsta taltnatten
Vackra vagar, ibland!
Motte en fiskare i en by i bergen, dalig fiskelycka denna dag.
Den har killen hade inte heller nagon vidare fiskelycka...

Pa en bro i bergen
Pa vag till Serbien, langa nedforsbackar.
Jag och Vladin pa krog i Pirot, Serbien. Blev ganska manga ol...

Serbisk krog

Gott forsta intryck av Serbien

Hej!

Lamnade Sofia tidigt i morse, var skont att rulla vidare. Jag hade inte sa jatteroligt med han jag sov hemma hos dar. De var usla pa engelska. Vi spelade iaf fotboll med ett gang igar kvall, manga duktiga italienare. 

Cyklade runt hela Sofia i morse, svart att hitta ratt. De bulgariska vagskyltarna ar ej att lita pa, distansen stammer aldrig. 

Tog mig ut pa landsbygden och blev omkord av ett gang racercyklister, cyklister emellan hejjar alltid. Blev lite klattring de forsta 70 km av dagen, sen en nedforsbacke pa ca 10 km fram till gransen, fett nice!! Var uppe i 48 km h som snabbast, javla fint cykeln rullade. Tog en bulgarisk gurksoppa innan jag tog mig fore alla bilar vid gransen. Traffade en vanlig lastbilschauffor pa resturangen, han fick mitt turkiska simkort och bjod pa juice. Val over gransen var det ca 25 km kvar till den stad jag skulle traffa han jag skulle sova hos. Jag hade stark medvind och blev jagad av ett ordentligt ovader, den sista milen trampade jag knappt, men lag anda uppe i 30 kmh. Letade reda pa polisstationen eftersom man maste registrera sig dar som turist. De hade inte ratt formular, men hade daremot hemgjort rodvin att bjuda pa. Sa det blev vin med poliserna pa stationen istallet for registrering! De ringde dit han jag skulle sova hos ocksa. Han visade sig vara valdigt schysst, 24 ar. Han var hemma i Pirot pga pasklov. Han pluggar i Belgrad egentligen. Hans foraldrar agde det finaste hotellet har, sa dom hade beslutat att jag skulle fa sova dar istallet for hemma, gratis. Val dar blev jag minst sagt positivt overraskad. Kande mig som kung i det fina rummet. Tog en dusch for att sen fa grillmiddag. 

Regnet hade hunnit ikapp oss, sa jag ar valdigt glad att slippa taltet inatt! Det ar hemvandarkvall, som juldagen i Sverige, vilket betyder fest. Jag ska ta det ganska lungt, ga hem i tid. Min mage har varit orolig de senaste dagarna... 

Annars ALLT bra. Imorgon aker jag till Nis, forhoppningsvis fisketripp dar over nagon natt. Men sag nu att 2 fiskare blivit mordade i skogen. Det hade tydligen nagot att gora med folkgrupper mot varandra, berattade han, vilken jag glomt namnet pa, som jag hanger med. 

HEJDA, Bilder kommer nog snart!

Sofia!

Halla halla. 

Det tog mig tva dagar fran Plovdiv till Sofia, ca 150 km. Anlande till Sofia nu under torsdag eftermiddag. Tog mig in till stan och turistinfo, lyckades fa fram en karta till han jag ska sova hos och sitter hos nu. Han bor i ett gammalt blockhus fran sovjettiden. Han ar ca 40 ar och dalig pa engelska. Hans son kommer nog snart hem, han skulle tydligen vara battre. Jag fragade om jag fick lana deras dator, da satt han pa ABBA till mig ocksa. Han hade tankar pa att ta med mig till ett stort kloster uppe i bergen imorgon, men jag ska rulla vidare har jag bestamt mig for. Jag har sett mycket fina berg under vagen, de besegrades faktiskt riktigt latt! 

Igar natt sov jag forresten vid floden i talt. Fisken var inte pa nappet, men tror garanterat det star oring i de fina vattnen. Sov gott, trots kylan. Ett underbart landskap jag fardats igenom de senaste tva dagarna. At en underbar sallad med fetaost till frukost i en by. Alla dessa sma byar jag passerat har varit sa fridfulla. Dessutom utan trafik da en stor motorvag gatt nagra mil bort. 

Om allt gar som planerat kommer jag alltsa lamna Bulgarien imorgon och aka vidare in i Serbien. Bulgarien gick valdigt fort, men har varit fullt av bilder fran alla dessa hus pa landsbygden med hela tradgarden upplojda for odling. 

Hej da!

Harligt i Bulgarien

Hallo hallo!

Jag tankte uppdatera en snabbis efter de foregaende dagarnas trubbel. Precis som mitt molnen over Bulgarien har aven mitt humor spruckit upp och blivit battre. Jag lyckades igar kvall fa tag pa tjejen jag snackat med pa couchsurfing, Barbara heter hon, fran Spanien. Hon och hennes kille lat mig sova har vilket jag ar jatteglad over! Jag fick ett stort fint eget rum med den hittills storsta och skonaste sangen. Fick ta mig en varm dusch innan vi tog taxin till en fin pizzeria. Sa otroligt skont att fa aka bil en bit efter dessa kampiga dagar. Pizzan var underbar dessutom! Vi tog oss sen till en bar for att traffa lite kompisar till dom. En tysk och en tjeck, utbytesstudenter de ocksa. Kring 12 tog vi taxin genom Plovdivs natt hemat. Jag stretchade och gick sen och la mig. Njot varje sekund av somnen den natten! Sov tills 10 ungefar, sen gick vi runt i stan. Plovdiv ar valdigt gammalt och fint, en harlig kansla i staden. Vi at god mat och gick runt i solen. De ar valdigt trevliga, vilket i kombination med skon sang fick mig att stanna en dag extra har.

Det kandes som ett bra beslut med en dags vila efter de ca 200 km pa bara tva dagar. Nu ar jag uppvilad och i form infor den varsta etappen, bergsmassigt, pa hela resan. Ca 150 km till Sofia, jag ska forsoka fixa det pa 2 dagar. Men backarna kan fa det att ta langre tid. Google maps har dessutom avslojat for mig att det finns gott om floder langst vagen, sa ett forsta fiskestopp ska kanske hinnas med!

Efter samtal med farsan kunde jag lista ut ett klurigt satt att laga vaskorna pa. Jag tror det kommer fungera bra! Det visar sig imorgon.

Ha det bra! Nils

Regn i Bulgarien

Hej.

Jag har letat upp ett internetcafe i Plovdiv. Igar cyklade jag 101 km, halva delen i regn. Kenan foljde med mig till gransen. Blev jagade av hundar. Inne i Bulgarien andrades landskapet direkt. Mycket blomstrande appeltrad och valdigt lite manniskor. Jag har kant mig ensam har. Det blev inte battre av att jag fick sova i ett talt en natt i osregn. Jag var torr, men de mesta av mina saker geggiga eller blota. Gick ca 200 m upp pa en akervag, den varsta leran i hela mitt liv!!!

Idag har det regnat hela dagen. Jag har tagit mig de ca 80 km till Plovdiv. Bergen har inte borjat komma annu. Cykelvaskefastet har pajjat... Korde ner i en gatubrunn full av vatten som var djup. Fastena small av pa ena vaskan, precis som jag befarat. Fick ta den ena stora pa pakethallaren. Hoppas pappa kan fixa nya fran Biltema.

Har iaf en tjej att sova hos har i Plovdiv, pa couchsurfing. Ar ratt nere och deppig just nu, kanner mig sa ensam. Om andra cykelvaskan pajjar ar det kort...

Hej da fran Plovdiv.

Snart i Bulgarien

Hej!

Stannade en natt i Babaeski, en liten stad. Hade en god middag och skon sang hemma hos Umut och hans familj. Vi tog en ol pa kvallen sen gick vi hem och sov. Umut jobbade 12 h per dag pa lokaltidnıngen. Jag rullade vidare mot den gamla staden Edirne, stor under det ottomanska rikets tid. Cyklingen gick bra, jag hade under ca 20 km en helt egen halv motorvag som var avsparrad for bilister. 3 filer for mig sjalv alltsa, det var nice. Sen drog jag pa mig min forsta punktering ocksa! Tyckte det var roligt att det hande faktiskt, antar att jag maste vanja mig. Det fixade sig bra till slut. Jag fick lite bonder som publik. En nal hade gatt in i dacket. Sag 3 overkorda hundar ıgar ocksa, en stor som en varg. Jag svettades som en galning igar och kunde ınte ha shorts och t-shirt eftersom jag glomt solcreme hemma och inte hittat det har an. Ska leta ordentligt idag! Har en riktigt rod nos, nacke och armar.

Val framme i Edirne, som ligger alldeles pa gransen till bade Bulgarien och Grekland, sa traffade jag Kenan Cavus som ar agare av soffan jag sov pa har. Han pluggade till engelskalarare liksom de andra 3 unga killarna i lagenheten. Mycket roliga och speciella pa sina egna satt. Jag, Kenan och tva andra av hans vanner cyklade till floden och tog en ol sen. Det ryckte lite i fiskenerven, men jag var nojd aven fast spot lag pa Kenans rum. Sen gick vi hem till honom, kopte mer ol, och traffade fler vanner till honom. Jag hade en skitrolig kvall, manniskorna var pa samma niva och alder som mig. Vi pratade lange, dom kunde inte forsta sig pa mitt starka intresse for fiske.

Soffan i natt var lite for kort och hard, men jag sov ganska bra anda. Forutom nar boneutroparna borjade kl 5 eller sa, mosken ar granne.

Ska ocksa beratta att Kenan, som jag bor hos nu, hade en sydkorean har for 2 veckor sen. Han gjorde en cykeltrıp som skulle vara 6 ar, jorden runt. Han hade nu cyklat 2.5 ar, han gjorde dokumentarer pa vagen.

İdag har jag min forsta vilodag! İmorgon lamnar jag Turkiet bakom mig, med en bild av ett mycket mycket vanligt folk bakom mig. Jag ser fram emot att jamnfora sattet jag kommer bli bemott pa i de olıka landerna. Jag tror att det kommer bli samre och samre av det har goda bemotandet. Har tıttar, vinkar och ler nastan alla nar jag kommer med cykeln, folk tutar och ropar pa mig. Tror trots allt det blir annorlunda ju narmare Sverige jag kommer.

Nu lite bilder. Hej da! Ps, valdıgt kul att sa manga foljer mıg.


..
Umut i Babaeski, han var kar i Canada.

pu
Punkteringslagning.

egen vag
Har ar min egna halva motorvag under ca 20 km.

ol vı
Kenan, Domla, Math och jag vid floden.


Harigaste turken och oharigaste svensken haha

Tuff motvind.

Lamnade Corlu ca 09.00. Cyklade pa bra de forsta 52 km, holl snitthastıghet pa 20 km/h. Detta straffade sig nar jag kom tıll en stad vid namn Luleburgaz. Jag tankte bara ta en lunch sen cykla vıdare de ca 20 km som var kvar av dagens fard. Jag stannade till pa ett mysıgt stalle dar jag fick som en kebabrulle, fast med en pestolıknande rora i + sallad, cıtron, persılja. Det lıknade hummus lıte. Jag satt och forsokte prata med broderna som agde stallet, 35 och 55 ar gamla. Den yngre kunde lıte lıte engelska, men vı lyckades alla forsta varandra anda. Jag blev sıttande dar med dom i 3 tımmar. Jag vısade karta, foton fran sverıge och mın cykel som de var ımponerade over. Vı drack te och kaffe, fler turkar anslot sıg, alla usla pa engelska. Tıllslut skulle jag ge mıg av och betala, de bjod mig da pa alltıng, trots mına forsok att betala. Jag tog bılder pa deras resturang som jag ska skıcka pa maıl, de tyckte det var bra reklam med agarna och mıg framfor. 

De sısta 20 km gick tungt. Manga langa backar och en oerhord varme. Eftersom jag brant nasa och armar vagade jag ınte ta av mıg mer klader. Dumt nog har jag glomt solkram hemma! Ska forsoka leta pa det har. Det var hur som helst hard motvınd men jag kom tıllslut fram tıll Babaeskı (20000ınv) och lyckades hıtta Umut Al som jag ska sova hos. Jag sıtter just nu pa hans kontor pa lokaltıdnıngen har eftersom han fortfarande jobbar. 

Jag behover en dusch....

Det rullar pa

Hej alla ni som foredrar att ta er fram med ben eller bil, men kanske egentligen borde foredra cykel. 

Jag har precıs vaknat upp efter min andra natt i turkiet. Jag overnattade hos en kille fran couchsurfıng har i Corlu. En organisatıon pa ınternet som for manniskor samman som ocksa far overnatta gratis hos varandra, en SUPERGREJ! Han var 21 ar, pluggade mıljoıngenjor och hade massa trevlıga vanner. Vı gick ut ı stan pa kvallen for att drıcka te, spa framtid ı kaffesump, at musslor, akte buss, testade bakalava (for sott) och traffade massor av hans kompısar fran unıversıtetet. Vi hangde hemma hos hans kompısar sen, rokte vattenpipa och jag fick spela lite fıol eftersom en av tjejerna just borjat med det. Jag drog bade gardeby och appelbo-ganglat trots att det var mycket lange sen, det gjorde succe. Sen gick jag och Samet hem och sov vid 23.30, helt slut i kroppen.


Over lag har cyklingen dessa dagar gatt bra. Forsta dagen var valdigt kampıg. Jag cyklade genom utkanten av Istanbul, vılket fortfarande var ''mycket stad''. Jag var dessutom trott efter bara 2 h somn och en cykel som var halvdan pga att jag monterat ihop styre och vaxlar pa fel satt. Jag cyklade 67 km den dagen, mycket motorvag med varierande storlek pa vaggren. Hela jag luktade avgas pa kvallen, en dusch satt fınt pa hotellet i Sılıvrı. 

Igar gıck cykeln fınt, solıgt och 53 km att kora. Tog det lungt och ıinsag att jag kan cykla langre utan problem, under en dag. Motte forresten en Belgısk man den forsta dagen som cyklat fram och tıllbaks tıll Turkıet, han var pa vag hem nu. Han hade en dalıg mınıcykel men korde ca 150 km per dag, krutgubbe. Dar du farsan, slang bade dig och mig ı vaggen. Han raknade med att vara ı Belgıen om 20 dagar!!!


Allt som allt kanns det har valdıgt bra, kroppen kanns superstark och min installning god. Jag kande mıg ensam forsta dagen, trott och forvirrad. Igar var MYCKET battre. Kom ut fran staden och traffade folk. Turkar ar over lag MYCKET dalıga pa engelska. De igar hade last engelska ett ar och kunde prata en del. 

Kosten har bestatt av olıka sorters kebab kan man saga. Kofte, doner for det mesta. Te bjuds det pa overallt. 

Nu ska jag ga in pa grannresturangen for frukost. Ta hand om er! 

PS. Turkiska tangentbord har ett (ı) placerat pa svenska platsen for (i), darfor ser det lıte marklıgt ut. 

Arlanda

Pa vag. Kor egentlıgen annat marke hehe.
Havet
Sett havet for sista gangen. Nasta gang ser jag det i Tyskland eller Danmark.
Honsforsaljare
Honsforsaljare langst vagen. Vi talade kroppssprak ett tag och jag bjod dem pa apelsın.
samet
Samet, som jag sov hos, tıll vanster. Hans kompıs tıll hoger. Har ska vı spa framtıd ı kaffesump.

fıı
Fıolspel pa kvallen. 


På G!

Hej!

Nu sitter jag i en hög av saker, kvällen innan avfärd. Rummet är fyllt av saker som cykelväskor, fiskespö, linement, skavsårstejp, kabellås, Lonely Planet East Europe, punkteringssats, kartor, cykelbyxor och mycket mer. Jag känner mig över lag väldigt bra utrustad och cykeln är i toppskick tack vare den viktiga hjälpen från min kunniga far. Jag är nervös men känner ändå att läget är under kontroll. Jag har hotell bokat första natten, sen ska jag använda sidan couchsurfing.com som är ett stort globalt nätverk där folk låter andra sova hemma hos sig, gratis. Den senaste veckan har jag bokat in nätter hos flera yngra turkar, några bulgarier och två serber. Spännande! De är några sugna på att ta mig med och se saker i deras städers omgivning. Att bli medbjuden av locals och se saker de föredrar bidrar förhoppningsvis till att jag får se lite mer speciella saker än de som Lonely Planet (guidebok) tipsar om.

Det som oroar mig lite är hur första dagen på cykeln ska gå. Jag har dragit på mig en förkyldning under slutet av veckan, feber i fredags. Det i kombination med lite sömn och rusningstrafik i Istanbul kan bli tufft, jag anländer 04.30 på tisdag morgon. Första dagen ska jag cykla 45 km. Eftersom jag har hela dagen på mig ska det inte bli något problem. Jag har tankat mina mp3-spelare fulla med ljudböcker och radioprogram att ha under vägen, men de kommer ändå bara täcka bråkdelen av de totalt antal timmar jag ska sitta på cykeln.

Nu ska cykeln monteras isär och packas ned i kartongen! Jag är full av förväntan men nervös som aldrig förr. Nu börjar jag snart rulla de ca 3600 km hem mot Falun. Det jag inte får glömma är att emellanåt ta mig tiden att hoppa av sadeln för att se saker vid sidan om cykeln, så att resan inte bara blir ett tävlande mot tiden. 

Nils
RSS 2.0